Vniřní řád školní jídelny
Vnitřní řád školní kuchyně Mateřské školy Chotěšov okres Plzeň-jih, příspěvková organizace
č.j 2/2023
Vnitřní řád zařízení školního stravování je vydán podle zákona č. 561/2004 Sb (školský zákon), vyhlášky MŠMT Č 107/2005 Sb o školním stravování a vyhlášky MŠMT č. 84/2005 o závodním stravování, vše v platném znění a dalších platných právních předpisů pro zařízení školního stravování.
1/ Školní kuchyně poskytuje stravování dětem a zaměstnancům MŠ Chotěšov.
2/ Dítě v MŠ má právo odebrat denně oběd a jedno předcházející a jedno navazující jídlo včetně tekutin, za cenu finančního normativu:
- Dítěti se započítává dotované stravné za první den neomluvené nepřítomnosti. V tento den si zákonní zástupci mohou vyzvednout oběd a odpolední svačinu v 11.45 hod ve třídě dítěte do vlastních přinesených nádob.
3/ Děti dostávají:
- přesnídávku od 08.45 hod
- oběd od 11.45 hod
- svačinu od 14.20 hod
Sazba za stravné je stanovena takto:
- děti do 6 let:
- pitný režim 4,00 Kč
- přesnídávka 11,00 Kč
- oběd 21,00 Kč
- svačina 9,00 Kč
- celkem 45,00 Kč
- děti 7 leté:
- pitný režim 4,00 Kč
- přesnídávka 12,00 Kč
- oběd 27,00 Kč
- svačina 9,00 Kč
- celkem 52,00 Kč
Stravné se platí v hotovosti u účetní MŠ nebo na účet č. 2200202108/2010 s variabilním symbolem dítěte, které obdrží při nástupu do MŠ. Při nástupu zaplatí každý strávník zálohu ve výši 23 dní. Vyúčtování se provádí každý měsíc. Záloha na stravné se vyúčtovává za poslední měsíc docházky dítěte do MŠ.
Zaměstnanec má právo na oběd po odpracování 3 hodin. Stravné za uplynulý měsíc platí srážkou ze mzdy.
4/ Jídelní lístek sestavuje vedoucí kuchyně spolu s kuchařkou a konzultantem členů týmu HACCP. Dbá se o pestrost stravy s ohledem na dodržování spotřebního koše vybraných potravin. Pestrost je uplatňována tak, aby byla zajištěna během dne, ale i týdne a celého měsíce. Dbá se o střídání jídel masitých, polomasitých, bezmasých a zeleninových. Syrová zelenina či ovoce se podávají denně opakovaně.
5/ Jídelní lístek je zveřejněn na nástěnce v šatnách dětí.
6/ Potraviny ze skladu si bere kuchařka osobně podle jídelního lístku a zapíše do výdejky.
7/ Kuchařky zodpovídají za:
- kvalitu a teplotu jídla, řídí se HACCP, vše zapisují do tabulky "Denní záznam přípravy pokrmů"
- za čistotu a dezinfekci "černého" nádobí a nádobí v kuchyních, kde se vydává strava, řídí se sanitárním řádem a zapisují do tabulky "Sanitační řád".
V Chotěšově 30.4.2023
Miriam Řetová
vedoucí ŠJ MŠ Chotěšov
okres Plzeň-jih, příspěvková organizace